вегетаци

вегетаци
биол. вегетация

Дигорско-русский словарь (Осетинский). - Владикавказ: Издательство «Алания».. . 2003.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Смотреть что такое "вегетаци" в других словарях:

 • вегетација — (лат. vegetatio) 1. бот. а) растење, развивање на растенија б) растенија, растителен свет 2. фиг. вегетирање, живуркање …   Macedonian dictionary

 • вегетаци — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

 • вегетационный — вегетаци онный …   Русский орфографический словарь

 • Марс — (лат. Mars) 1. мит. во староримската митологија: бог на војната и вегетацијата (по него е наречен месецот март, лат. Martius), син на Јунона и татко на Ромул, основачот на Рим (кај старите Грци: Арес) 2. марс фиг. војна, воена обука астр. првата… …   Macedonian dictionary

 • банк — (анг bank) подморско плато на длабочина од 200 до 11 м под нивото на морето, покриено со морска вегетација, богато риболовно подрачје …   Macedonian dictionary

 • биоклиматика — (грч bios, klima наклон) дел од науката што се занимава со проучување на влијанието на атмосферските промени на климата врз живите суштества и на влијанието што го вршат живите организми, особено биоценозите и вегетацијата, врз климата …   Macedonian dictionary

 • климакс — (лат. klimax) 1. постепен пораст на нешто, врв на нешто 2. поет. поетски начин на искажување во кој се оди од послаб кон се посилен израз 3. биол. највисок степен во развојот на вегетацијата во определена област …   Macedonian dictionary

 • латерит — (лат. later тула) вид почва во тропските предели настанува со распаѓањето на карпите под дејството на влажната и топла клима и шумската вегетација се одликува со светлоцрвена боја, што покажува дека во неа има и железен хидроксид, по кој го… …   Macedonian dictionary

 • оаза — (грч. oasis ј 1. плитка длабнатина во пустина, настаната под дејството на ветрот, со вода и вегетација 2. фиг. место, појава или настан што претставува пријатен исклучок …   Macedonian dictionary

 • савана — (шп. savana) голема тревна рамнина во Северна Америка и Африка, со вегетација слична на степската …   Macedonian dictionary

 • Урожай — (Plankton) Определение термина урожай, уборка урожая Информация об определении термина урожай, уборка урожая Содержание Содержание Определение термина Уборка урожая Урожайность Определение термина урожай Урожай – это количество уродившегося …   Энциклопедия инвестора


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»